Stine Goya & Kähler

Nå har de flotte vasene som Stine Goya har designet for Kähler, ankommet Illums Bolighus. Velkommen innom 10-20 (18) på plan 3, i deres egen Kähler-shop.

 

I mer enn 175 år har Kähler samarbeidet med noen av tidenes mest fremtredende og toneangivende kunstnere og kunsthåndverkere om design i keramikk til moderne hjem. Høsten 2016 kan keramikkbedriften igjen lansere et spennende og nyskapende samarbeid med en internasjonalt anerkjent designer – denne gangen har valget falt på den danske designeren Stine Goya. Designeren har skapt en serie av keramikk full av unike mønstre, karakterfulle silhuetter og modige fargevalg. Serien heter Fiora og vil være i butikkene fra oktober 2016. Fiora inkluderer krukker, en veggvase samt klassiske vaser, og koster fra NOK 449,90.

Fiora er designet av Stine Goya og leker med tradisjon og fornyelse i både formgivning, mønstre og farger, og nyfortolker gjennom dette tradisjonell keramikk.

 

Pasjon og håndverk
Tro mot Kählers tradisjoner har designeren arbeidet mye med historiske teknikker, men også foranderligheten og friheten til å leke, som ligger i leirens natur. Om samarbeidet forteller Stine Goya: ”Jeg har alltid hatt et stort ønske om å lage keramikk, som er et helt annet materiale enn det jeg pleier å arbeide med. Det er noe lekkert med keramikk, som starter som en myk masse, men som ender opp med å bli til et hardt materiale som er varig og består,” sier designeren og fortsetter: ”Kähler er et spennende varemerke med en stor tradisjon for håndverk, og for meg er det bedriftens lange historie med nettopp kunsthåndverkere, og ikke minst respekt for de gamle teknikkene, som har vært veldig fin å gå inn i. Det har vært gøy å lage noe som er annerledes enn det Kähler pleier å lage, men som samtidig har en sterk forbindelse til merkets historie.” Fiora er sterk og fremtredende i sitt formspråk, hvor seriens kraftfulle silhuetter og store volum er inspirert av Kählers historie fra 1950-60-tallet med å eksperimentere med størrelsen på vaser, skåler og lysestaker. Det karakterfulle relieffet som kjennetegner serien trekker tydelige tråder tilbake til de stolte dekorasjonstradisjonene som gjennom mer enn 175 år har vært et bærende element i Kählers historie.

Tilgjengelige kunstverk
Jesper Holst Schmidt, CEO hos Kähler, utdyper: ”Vi har lenge hatt en ambisjon om å bringe historiske teknikker tilbake i produktene våre, og da muligheten for å arbeide sammen med Stine Goya bød seg, følte vi at det var en helt riktig match. Stine har et skarpt øye for grafiske mønstre og ikke minst en helt spesiell evne til å tolke tidens strømninger innenfor farger, formgivning og silhuetter. På den måten føler vi at hun representerer vår lange dekorasjonstradisjon, som er et bærende element i vår historie”. Og Stine Goya avslutter: «Silhuettene og samarbeidet med Kähler har et kunstnerisk islett, men produktene har samtidig veldig bred appell, og inntar sin naturlige plass i folks hjem. For meg betyr det mye – at jeg kan bidra med små kunstverk til mange forskjellige menneskers hjem, hvor de både kan nyte og bruke designene mine i hverdagen». Fiora inneholder en klassisk oppsats, to krukker – en stor og en mindre – samt en veggvase, hvor alle design fås i to forskjellige fargehistorier. Den ene er preget av en lys rosa nyanse med dueblå, gylne og brente nyanser som motstykke, mens den andre fortolker et mørkere fargeunivers, hvor kremhvit og et streif av gull danner kontrast til en dominerende, midnattsblå farge. De to fargehistoriene bindes fint sammen av den gylne glasuren, som også kan ses på en mindre, ensfarget vase med en overraskende og atypisk silhuett. Dessuten fås den mindre krukken i den ensfargede lyse rosa fargetonen med gul innside, mens den store krukken og oppsatsen fås i en utgave hvor en varm bordeauxfarget utside får motspill av den mørkeblå innsiden.

 

Priser & størrelser
Fiora består av tolv forskjellige design i både mønstrede fargehistorier og ensfargede blokkfarger: Som ensfarget den mindre, gylne vasen, som måler 20 cm i høyden og koster NOK 449,00, mens krukken i rosa/gul måler 25 cm i høyden og koster NOK 799,00. Dessuten fås en oppsats som måler 33 cm i høyden, til NOK 999,00 og en gulvkrukke i bordeaux/ blå, som måler 50 cm i høyden, til NOK 3.249,00. I den midnattsblå, mønstrede fargehistorien fås en vase med en høyde på 25 cm til NOK 899,00, en veggvase i samme høyde til NOK 649,00, en krukke, som måler 25 cm i høyden og koster NOK 1.099,00, og en gulvkrukke, som måler 50 cm i høyden, til NOK 6.499,00. I den rosa, mønstrede fargehistorien fås et fat som måler 28 cm i diameter og koster NOK 799,00, en vase som måler 25 cm i høyden og koster NOK 899,00, en krukke, som måler 25 cm i høyden og koster NOK 1.099,00, samt en oppsats som måler 33 cm i høyden og koster NOK 1.299,00. Alle priser er veiledende.